• De economie van de eurozone kwakkelt, maar niet overal in Europa is het kommer en kwel.
  • Polen laat bijvoorbeeld een robuuste economische groei zien.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit hoe dit de Poolse zloty in de kaart speelt.

ANALYSE – ‘Waar kan ik heen, ik kan niet naar Polen. Ik ga niet naar Polen, daar gaat het te goed’, zong Het Goede Doel in 1982. Eigenlijk had de popgroep van zanger Henk Westbroek dat nummer beter nu kunnen uitbrengen.

Met een economische groei van bijna 3 procent in 2024 is Polen een van de lichtpuntjes binnen Europa. Het ziet ernaar uit dat het groeitempo in het lopende jaar zelfs nog een tandje hoger ligt. Dat vormt niet alleen een groot contrast met andere grote landen in Europa, maar ook met 43 jaar geleden.

In het jaar dat het nummer van Het Goede Doel werd opgenomen, kromp de Poolse economie met 4,8 procent. Indertijd worstelde het land met politieke onrust en een vastlopende bureaucratie. Momenteel heeft Polen juist de wind in de rug van een toenemend inkomen bij de beroepsbevolking.

Sparen levert in Polen meer op dan in Nederland

De stijging van de salarissen in Polen lag in 2024 nog een stukje hoger dan het economisch groeitempo. Huishoudens gaven meer geld uit, maar kozen er ook voor om extra geld opzij te zetten op de spaarrekening. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de Poolse spaarrente toch even wat hoger ligt dan in Nederland en omringende landen. Het renteverschil is terug te voeren naar het beleid van centrale banken.

Terwijl de centrale bank van Polen voorlopig geen aanleiding ziet om aan de rentestand van 5,75 procent te sleutelen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste tarief vorige week met een kwart procentpunt verlaagd naar 2,75 procent.

De kans is heel groot dat de beleidsrente in de eurozone in maart nog eens een kwart procentpunt omlaag gaat. De ECB wil met de renteverlagingen het zeer zwakke economisch groeitempo in de eurozone een beetje opstoken. Een lagere rentestand maakt het aantrekkelijker voor bedrijven en consumenten om geld te lenen voor nieuwe investeringen en aankopen.

Poolse zloty profiteert van renteverschil met eurozone

In Polen zijn er voorlopig geen maatregelen nodig om de economie verder aan te jagen. In het lopende jaar stevent het land af op een groeitempo van circa 3,5 procent. Het toenemende renteverschil ten opzichte van de eurozone speelt bovendien de Poolse zloty in de kaart. Het is voor partijen steeds aantrekkelijker om vermogen in de Poolse munt aan te houden.

Voor de zloty staan voorlopig dan ook alle seinen op groen. Ondanks de door Trump opgestookte handelsonrust, is de Poolse munt sinds de jaarwisseling met bijna twee procent gestegen ten opzichte van de euro.

Zolang grote economische en politieke schokken uitblijven, kan die stijging doorzetten. Zowel tijdens de coronapaniek van 2020 als na de Russische inval in Oekraïne van 2022, ging de munt even met 10 procent onderuit. Die schade is de laatste jaren overtuigend uitgewist door de zloty: de munt staat op het hoogste niveau in ruim vijf jaar.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.